Az MNV Zrt. 2015 szeptemberében indította el és működteti sikerrel azt az online aukciós felületet, melynek segítségével lehetőség nyílt az állami vagyonelemek elektronikus értékesítésére. A teljes körű transzparenciát biztosító Elektronikus Aukciós Rendszer lényege, hogy bárhonnan elérhető, így azon keresztül bárki licitálhat. Költséghatékony, gyors, rugalmas értékesítési folyamatokat tesz lehetővé, a vevők szélesebb köréhez eljutva pedig éles versenyhelyzetet teremt.

A rendszer a XXI. századi funkciók mellett maradéktalanul megfelel az állami vagyongazdálkodással szemben támasztott szigorú törvényi követelményeknek is.

Az árverési oldalon annak indulása óta több mint 3.800 ingatlan került meghirdetésre közel 52 milliárd forint értékben. Az árverések jelentős hányada eredményes volt; 37 milliárd forintot meghaladó bevételt eredményezett a költségvetésnek a hozzávetőlegesen 1.400 ingatlan értékesítése.

Az aukciós portál fejlesztésével már nemcsak ingatlanok és ingóságok, de társasági részesedések értékesítésére is lehetőség nyílik, ezzel teljes körűvé vált az állami vagyonelemek online értékesítésének köre. A fejlesztés az állami tulajdonban lévő társasági portfólió racionalizálását szolgálja, csökkentve a portfólió-kezeléshez kapcsolódó költségeket.

2018. július 31. napján közel 80 társasági részesedés került meghirdetésre független szakértő piaci értékbecslése alapján meghatározott kikiáltási áron. Az első ütemben értékesítésre kínált részesedések jellemzően kisebbségi tulajdonrészek, sok esetben örökös híján az államra szállt hagyatékból kerültek az MNV Zrt. kezelésébe.

Az értékesítéssel érintett társaságok jellemzően nem látnak el közfeladatot, így állami tulajdonban tartásuk sem vagyonpolitikai, sem költséghatékonysági szempontból nem indokolt.

 

Az Elektronikus Aukciós Rendszer felületén meghirdetett társasági részesedések listája a linkre kattintva érhető el: https://e-arveres.mnv.hu/

 

Feltöltés ideje: 2018. július 31.
Utoljára módosítva: 2018. július 31.