A Grand Tokaj 6 puttonyos Szarvas Aszúja második kategória-győzelmével büszkélkedhet.

 

Budapest, 2018. június 1. –Ünnepélyes keretek között adták át ma az „Országház Bora 2018” borverseny díjait az Országházban. A bormustrát második alkalommal hirdette meg az Országgyűlés elnöke, melynek célja, hogy hazánk kiemelten jó minőséget biztosító italai képviseljék reprezentációs alkalmakkor a magyar Országgyűlést. A kiválasztás keretében összesen 8 kategóriában keresték azokat a kiemelkedő minőségű magyar borokat, melyeket az Országházban különböző fogadások, külföldi delegációk látogatása alkalmával fognak felszolgálni az elkövetkező év során.

 

Az idei évben „Tokaji Aszú” kategóriában a Grand Tokaj bora bizonyult a legjobbnak. A tavalyi kiválasztás alkalmával a borászat 2013-as évjáratú 6 puttonyos Tokaji Aszúja viselhette a megtisztelő címet, idén pedig ismét a Grand Tokajt illette az elismerés. A nyertes szintén egy 2013-as évjáratú 6 puttonyos - ezúttal dűlőszelektált - tétel, mely a vállalat saját tulajdonú területéről, a tarcali Szarvas dűlőről származik. Az elismerést a vállalat főborásza, Áts Károly vette át, kinek keze munkáját számtalan hazai és nemzetközi elismerés dicséri, melyekkel több száraz és édes borát jutalmazták az évek során.

 

A most kitüntetett bort idén az egyik legjelentősebb nemzetközi borversenyen, a Mundus Vini 2018-as tavaszi kóstolóján nagyarany éremmel, egyben az első kategóriagyőztes „Best of Show Hungary”, azaz „Legjobb Magyar Bor” díjával is jutalmazták. Két rangos francia borversenyről is, a tavalyi évben pedig a nemzetközi borszakma legrangosabb versenyéről a Decanter World Wine Awards-ról is 1-1 aranyéremmel térhetett haza.

 

Már 2013-ban látszott Tokaj-Hegyalján, hogy az akkori szüretből származó Tokaji Aszúk kiemelkedő minőségűek lesznek: a csak Tokaj-Hegyaljára jellemző különleges mikroklíma gondoskodott a szőlő természetes aszúsodásáról. A 2013-as Tokaji Szarvas Aszú 100%-ban saját, dűlőszelektált szőlőből készült, amely a Grand Tokaj tarcali Szarvas dűlőjéről származott, ahol a botrytis által teljesen átszőtt, kiváló aszúszemeket sikerült szüretelni.

 

A 214 g/l cukortartalmú borkülönlegesség főleg Furmint és Hárslevelű aszúszemekből és teljesen Furmint alapborból készült limitált mennyiségben, amely a borászat szegi pincéjében több mint 18 hónapig érlelődött zempléni tölgyfa hordóban. Illatában megtalálható a löszös terroir jelleg, mellette körte és szárított kamilla, grillázsos narancshéj, botrytis és az új fahordó enyhe füstössége mutatkozik. Ízében körtebefőtt és birsalmasajt dominál, de a kamillatea és az érett narancs is megjelenik. A krémesség és a mézes jegyek mellett az érett szőlő-és aszúszemek jellege is szépen jelenik meg ebben a dűlőszelektált borban. A 2013-as év sajátosságai, a sok napsütés és a meleg hatása, a Szarvas dűlő löszös talajának melegsége a bor ízvilágában is érezhetően megtalálhatóak. Ezek az érett, meleg ízek szépen veszik körül a borban lévő gyümölcsösséget.

 

Garancia a hagyomány és a modern borkultúra elvárásai közötti harmóniára, ezzel együtt a minőségre is a társaság főborásza, Áts Károly személye, akinek a felügyelete alatt e palackba zárt remekművek készültek. Áts Károly maga is az egyik „legnagyobb név” a szakmában. A 2012-ben az „Év bortermelője” címet elnyert szakember 2013 tavaszán igazolt a Grand Tokaj Zrt.-hez, azóta folyamatosan hozza a rangos hazai és külföldi elismeréseket a nemzeti tulajdonban lévő borászattal.

 

Feltöltés ideje: 2018. június 04.
Utoljára módosítva: 2018. június 04.