A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyik legfontosabb háttérintézményeként több mint 17 ezer milliárd forint értékű állami vagyon felett gyakorol tulajdonosi jogokat, ami Magyarország éves GDP-jének közel fele.

Az MNV Zrt. működésének alapja a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény. Feladatai a kormányzati irányelveknek és a hatályos jogszabályoknak megfelelően a stratégiai szemléletű, felelős vagyongazdálkodás, a portfólió-racionalizálás, a korszerű ingatlangazdálkodás, a nemzeti társaságok eredményességének növelése, valamint a nemzeti vagyon megőrzése és gyarapítása.

Az MNV Zrt. által kezelt állami vagyon társaságokból, ingatlanokból és ingóságokból áll.

Jelenleg több mint 500 állami tulajdonú gazdasági társaság esetében végzünk tulajdonosi felügyeletet, ezek közül közel 450 cég esetében gyakoroljuk közvetlenül a tulajdonosi jogokat. Többek között olyan kiemelt vállalatok tartoznak hozzánk, mint Magyarország egyik legjelentősebb energetikai vállalat csoportja, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., a szerencsejáték piacot lefedő Szerencsejáték Zrt., a helyi közúti közlekedést biztosító regionális közlekedési társaságok és a Volánbusz Zrt., a víziközmű cégek, valamint a hulladék-gazdálkodási holding.

Az állami tulajdonú ingatlanok kezelése tekintetében az MNV Zrt. fő feladata az állami feladatok ellátásához, a társadalmi szükségletek kielégítéséhez szükséges ingatlanok biztosítása. Az ingatlanvagyon hozzávetőlegesen 553 ezer tételből áll, ezek közül jelenleg több mint 510 ezret használ vagyonkezelő szervezet. Az ingatlangazdálkodással kapcsolatban felmerülő feladatok mellett közel 100.000 állami tulajdonú ingóság vagyonkezelésével is társaságunk foglalkozik, közúti járművektől a hangszereken át a képzőművészeti alkotásokig.

Az MNV Zrt. a felelős vagyongazdálkodás során mindvégig szem előtt tartja a hatékony ügykezelést, a partnerség kialakítását, a transzparens gazdálkodást, valamint a megbízható, kiszámítható, átgondolt, koncepcionális portfóliókezelést. Az MNV Zrt. működésének eredményeként az egységes vagyonnyilvántartás kereteinek és a vagyongazdálkodási alapelveinek kialakításával lehetőség nyílt a szakszerű, gazdasági-hatékonysági szempontokat előtérbe helyező tulajdonosi irányításra.